Civil szervezetek

A településen működő legfontosabb Egyesületek, Alapítványok:

 

Egervári Polgárőr Egyesület

Elnök  : Vass József
     8913 Egervár, Dénesfai u. 39. Tel: +36 30/362-84-90

Bankszámlaszám: 11992309-06390213-10000001
Adószám : 18965739-1-20

Kistérségi kapcsolatok

Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Területfejlesztési Önkormányzatok Társulása

Az Észak- Nyugat Zalai Kistérségi Társulás 1996-ban alakult, 17 település alapította. A társulás vezetője Köcse Tibor Nagypáli polgármestere. Jelenleg Nagypáli Önkormányzata ad helyet a társulás irodájának. A társulásban résztvevő önkormányzatok száma folyamatosan gyarapodik, számuk jelenleg 18.

Az egervári társulás munkájának erősségét a lakosság aktivizálására alapozott közösségi programok szervezése adja, amellyel sikeresen alapozták meg a kistérségi programjaikat: 
- Kistérségi közösségi rendezvények szervezése (kulturális találkozók, térségi vásár, borverseny, környezetvédelmi nap stb.)
- A térségi kiadvány és a térségi hírlap megjelentetése
- A kisiskolák közötti együttműködések kialakítása
- Magyarország első almaútjának életre hívása

Statisztikai adatok

A település mérete:

Terület: 10,29 km2
 


 

Népesség alakulása:

Lakónépesség száma az év végén

Év

2007

1053

2008

1048

2009

1010

2010

1008

A település történelme

Egervár Zalaegerszegtől északra, a 74-es főút mentén, Zala és Vas megye határán, a Sárvíz-patak völgyében, a hajdan mocsaras völgy nyugati szélén fekszik. A mai falu két, egykor önálló településből áll: Egervárból és Dénesfából. Egervár nevét a mocsaras környezetében gyakori égerfából és a XIII. században már létező várának településnévben történő megjelenítéséből származtatják.
Egervár neve (Egurwar) elsőként egy 1281-es oklevélben bukkan fel, amely azt is jelzi, hogy a várnak ekkor már állnia kellett. Ekkor János nádor abban az ügyben kereste meg a győri káptalant, hogy az Egervár és Fancsika birtokukra vonatkozó okleveleket részére másolják át. Vára az 1288. augusztus 8-án kelt oklevélben "castrum suum Egerwar" néven szerepel. Az okirat szerint a vár éppen gazdát cserél: János nádor elcseréli polosniczai várát és birtokait Miklós bánnal Egervár váráért és tartozékaiért.

Földrajzi fekvés

Egervár Zala és Vas megye határán, Zala megye északi részén, a Sárvíz-patak völgyében fekszik (a falu tengerszint feletti magassága 217 méter). Keletről Vasboldogasszonnyal, délkeletről Zalaszentlőrinccel, délről Zalaegerszeggel, délnyugatról Nagypálival, nyugatról Lakheggyel, északról a Vas megyei Győrvárral határos. Két - a történelemben egymás mellett élő - település, Egervár és Dénesfa összeolvadásával jött létre. Egervárt 1281-ben, Dénesfát 1404-ben említik először írott forrásaink.

 

Geológiai múlt:

Köszöntjük!

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm önöket településünk megújult honlapján.

A jövőben rendszeresen frissítjük az oldalt annak érdekében, hogy az Egervárra látogató vendégeink minél pontosabb képet kapjanak arról, hogy községünk milyen kincseket rejt magában és milyen látványosságokkal várja önöket. Egervár Zala és Vas megye határán, Zala megye északi részén, a Sárvíz-patak völgyében fekszik (a falu tengerszint feletti magassága 217 méter). Keletről Vasboldogasszonnyal, délkeletről Zalaszentlőrinccel, délről Zalaegerszeggel, délnyugatról Nagypálival, nyugatról Lakheggyel, északról a Vas megyei Győrvárral határos. Két - a történelemben egymás mellett élő - település, Egervár és Dénesfa összeolvadásával jött létre. Egervárt 1281-ben, Dénesfát 1404-ben említik először írott forrásaink.